Alááshatja a karácsony előtt várható jelentős forgalmat az áruházakban, hogy egyre több láncnál kiderül: a más ágazatokhoz képest alacsony bérek miatt súlyos a létszámhiány. A szakszervezetekhez a Tesco-sztrájk óta érkezett már megkeresés az Auchan, a Spar, a Coop, az OBI és a Praktiker üzletláncoktól is, a dolgozók azt kérik, egységesen találjanak megoldást az ágazat képviselői.

Veszélyben a karácsonyi bevásárlási szezon: a tescós dolgozók múlt hét végi sztrájkakciójának sikere után már több áruházlánctól jelezték – eddig az ­Auchan, a Spar, a Coop élelmiszerláncoktól, illetve az OBI és a Praktiker barkácsáruházakból –, hogy sürgető és általános a probléma.

Az üzletekben rendkívül súlyos jelenség a létszámhiány, ami a több más ágazathoz képest alacsonyabb átlagbérek miatt alakult ki. Ez több helyütt a dolgozók egészségtelen mértékű leterheltségét okozza – tudta meg lapunk.

A Munkástanácsok elnöke a Magyar Időknek elmondta: levelet küldött a Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság (ápb) tagjainak, amelyben, tekintettel az immár sztrájkkal megpecsételt helyzetre, sürgeti a szociális felek egyetértésében születő kollektív egyez­séget, legalábbis a tárgyalások megkezdését. – Tekintettel a súlyosbodó állapotokra, már hónapokkal ezelőtt felmerült a párbeszédbizottság összehívása, amire a munkaadói oldal is nyitottnak bizonyult.

Júliusban az erre jogosult reprezentatív szakszervet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a sajtónak is azt nyilatkozta, hogy kezdeményezik a tárgyalásokat. Azonban ez a mai napig nem történt meg, holott az ígéretek szerint szeptember második felében lenne az első egyeztetés.

A Tesco-sztrájk után a munkavállalók már más láncoktól is azt jelzik, hogy beavatkozás nélkül a forgalom rohamos növekedése mellett rövidesen beomolhat a rendszer – mondta Palkovics Imre.

A szakszervezeti konföderáció elnökének szavai szerint a Tesco ügye a hazai politikai közéletben sokféleképpen jelenik meg; akadnak, akik azt szajkózzák, hogy a sztrájk, a szakszervezeti „támadások” célzottak, azok mögött kormányzati szándék áll.

– A létszámhiány, a bérprobléma általános az egész szektorban, de kétségtelen, hogy a legnagyobb piaci foglalkoztatónál jelentkeznek a leglátványosabban. Mi az egész magyarországi kiskereskedelem helyzetéről szeretnénk párbeszédet folytatni, ahol mindkét oldal jogi és mozgalmi értelemben reprezentatív képviselői alkotnak közös stratégiát. Ezt később kollektív szerződésben lehetne rögzíteni, amelyet a kormány utóbb kiterjeszthet az egész ágazatra – mondta.

Megjegyezte, ha teljesíti a Tesco a dolgozók még mindig érvényben lévő követeléseit, akkor amiatt, ha nem, akkor pedig annak okán mindenképpen új helyzet áll elő az áruházakban. – Ha jelentősen megemelik a tescós béreket, akkor annak elszívó hatása a többi cégre is hatással lehet, ha viszont nem teljesítik a dolgozói követeléseket, akkor sztrájkhullám kezdődhet, amelyhez más áruházak elkeseredett munkavállalói is csatlakoznának – közölte a Munkástanácsok vezetője.

A statisztikák szerint a kereskedők az elmúlt évben jellemző 20 százalék körüli átlagbérnöveléssel is mintegy 20-30 ezer forinttal maradnak el a nemzetgazdasági átlagtól. Más területek elszívó erejét jól mutatja, hogy például az összeszerelő vagy csomagolóüzemekben, a szalagmunkák mellett végzett könnyebb munkával ma annyit keresnek a foglalkoztatottak, mint amennyit egy áruházi dolgozó.

A Magyar Időknek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is megerősítette, hogy még nem kaptak konkrét napirendet tartalmazó meghívást az arra jogosult féltől. Egy, a lapunkhoz eljutott hivatalos e-mailben július 24-én Sáling József, a KASZ elnöke azt közli az OKSZ-en kívül a munkaadói oldalt képviselő másik két ápb-taggal, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek (ÁFEOSZ-Coop) és a Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségével és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségével, hogy külföldön tartózkodik, egyben kéri, a következő héten egyeztessenek a párbeszéd kérdésében.

Lapunk megtudta, az üzletek több mint felét megbénító kétnapos sztrájk közel 2 milliárd forint veszteséget okozott a Tesco Magyarországnak, az eleddig példátlan eset elgondolkodtatta a piac többi szereplőjét is.

forrás: magyaridok.hu