Tisztelt Munkavállalók, Kedves kollégák,

Mindenekelőtt ezúton is szeretnénk megköszönni, töretlen bizalmatokat, melyről nap mint nap biztosítotok bennünket.

Az elmúlt napok érzelmi lavinája után, összegezzük hol tartunk az úton, hová tartunk, milyen célok megvalósítására kell összpontosítanunk.

Mielőtt még a sztrájkkövetelésekhez fognánk, leszögezzük, hogy a munkáltatóval megállapodásra törekszünk, de konkrét döntést bevonásotok nélkül nem kezdeményezünk, csak amennyiben arra többségi felhatalmazásotokkal rendelkezünk.

Itt tartunk jelenleg:

 1. A vállalatnál dolgozó munkavállalók száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, miközben a vállalat forgalma növekedett. Korábban a Tesco 20.000 feletti munkavállalót foglalkoztatott. Ez a szám mostanra 16.000-re csökkent. Tisztában vagyunk vele, hogy a Tesco folyamatosan alkalmazza az úgynevezett „szemléletváltást”, azaz mindig jobbá, olcsóbbá és gyorsabbá szeretné tenni a folyamatait. A vállalat igyekszik növelni az egy főre jutó bevétel mértékét. Véleményünk szerint ez a hatékonyság növelés már olyan mértéket ért el az áruházakban, ami aránytalan munkaterhet jelent a munkavállalók számára. Fentiekre tekintettel kérjük, hogy a vállalat vizsgálja felül forgalomra és létszámra vonatkozó arányszámait, és 2017. szeptember 1-től kezdődően engedélyezze az áruházak számára, hogy a munkavállalói létszámot 15%-al megnövelhessék. A kérésünk, hogy a 15%-os létszám emelés legkésőbb a következő pénzügyi év kezdetére történjen meg
 2. egyeztetés alkalmával a létszám megfelelő
 3. egyeztetés alkalmával a munkáltatóval megállapodás születtet 206 db áruházra vonatkozóan, hogy munkakörönként megvizsgálják a létszámokat és javaslatot tesznek az áruházi optimális működés létszámára.

A sztrájkbizottság kérte azon kimutatást milyen elvek alapján határozza meg a munkáltató az optimális létszámot. A megkapott áruházankénti létszámadatokat szakemberek bevonásával kielemezzük és javaslatot teszünk az eredmények függvényében.

Sztrájkbizottságunk a mai napon eljuttatott a boltvezetők, áruházvezetők részére létszámadatokra vonatkozó kérését.

 1. Kérjük, hogy a vállalat tartsa be a tavalyi béremelésnél tett ígéretét, miszerint 3 év alatt szeretne a 3 legjobban fizető munkáltató közé kerülni a kereskedelmi szektorban. Úgy gondoljuk, hogy a kereskedelemben jelenleg tapasztalható bérszintek mellett ezt csak úgy tudja elérni a vállalat, ha a 2016-os bérekhez képest 25%-os emelést hajt végre, ezzel is megbecsülve dolgozóit.

A sztrájkbizottság megalakulásának bejelentésekor a munkáltató bruttó 11 ezer forintos béremelést hirdetett 2017.09.01. napjától!

 1. egyeztetés elzárkózott a munkáltató
 2. egyeztetés ígéretet tett, hogy megvizsgálja a béremelésre tett javaslatot.

Herceghalmi központban az adminisztrátori és koordinátori munkakörben foglalkoztatottak részére bevezetésre kerül a TAB.

A munkáltató javaslatot kíván tenni a boltvezetők esetében összecsúszott bérezéssel kapcsolatban.

Eredményként számolhatunk be arról, hogy 2017.októberében előkészített tárgyalásokra kerül sor a 2018. évi bérezésekkel kapcsolatban.

A komissiózó raktári targoncások + 16 ezer forint bérkiegészítésben részesülnek várhatóan 2017.09.01. napjától.

A 25% béremelést minden dolgozó részére kértük kiterjesztésre, erre nem érkezett javaslat.

 1. Kérjük, hogy a vállalat állítsa helyre a különböző munkaköri szintek közötti bérkülönbségeket, hogy a nagyobb felelősség nagyobb munkabérrel párosuljon. A munkaköri szintekbe a vezetőket is beleértjük, akik sok esetben alig keresnek többet a közvetlenül alattuk dolgozó beosztottaiknál. Ezt a problémát nem orvosolja a jelenlegi béremelésnél adott 17.000 Ft emelés. Kérjük, hogy azok a munkavállalók is részesüljenek emelésben, akik idén kimaradtak.
 2. egyeztetés eredménytelen, nincs javaslat
 3. egyeztetés eredménytelen, nincs javaslat
 4. Kérjük, hogy a vállalat vizsgálja felül a területi alapú bérkiegészítés juttatásának elveit. Javasoljuk a jelenlegi 16.000, 6000, 0 Ft rendszerbe, egy a 0 Forintot felváltó 4.000 Ft-os lépcső beépítését. Ezzel a területi alapú bérkiegészítést az áruházak szélesebb körére lehetne kiterjeszteni. Kérjük, hogy a TAB alkalmazását terjesszék ki a kényelmi üzleteket vezető boltvezetőkre.
 5. egyeztetés eredménytelen, nincs javaslat
 6. egyeztetés eredménytelen, nincs javaslat
 1. Kérjük, hogy ne alkalmazzák a kötetlen munkarendet a boltvezetők esetében. Ezzel a munkarenddel a boltvezetők elesnek a műszakpótléktól, és jelentős mértékű túlmunkát végeznek el anélkül, hogy ez számukra túlóra kifizetésével járna.
 1. egyeztetés eredménytelen, nincs javaslat
 2. egyeztetés eredménytelen, nincs javaslat
 1. Kérjük, hogy a dolgozók fizikai munkaterhelését leginkább befolyásoló műszaki gépek, berendezések körében – a szakszervezetek bevonásával – 60 napon belül készüljön felmérés az eszközök műszaki állapotáról, majd ütemterv a szükséges cserékről, felújításokról, 2017.12.31 ig.
 2. tárgyalás és 2. tárgyalás több mint 700 db kasszasori székek és gépek felülvizsgálata, cseréje. Munkavédelmi bakancsok felülvizsgálata, cseréje.
 1. Kérjük, hogy a munkáltató értékelje a legalább 5 éve a vállalatnál dolgozó munkavállalók hűségét. Részükre negyedévente 10.000 Ft extra juttatást biztosítson bér vagy caffeteria formájában.
 2. egyeztetés eredménytelen, vizsgálatra tett javaslatot
 3. egyeztetés eredménytelen, nincs javaslat

Feltett, hozzánk eljuttatott kérdéseitekre az alábbiak szerint adjuk meg válaszunkat.

Miért nem sztrájkolunk tovább, amíg megállapodás nem születik a sztrájkköveteléseket illetően?

A 2 napos sztrájk után 2017.09.25-ig haladékot biztosítottunk a munkáltató részére, mivel arra törekszünk, hogy ez idő alatt gazdasági és jogi szakemberek segítségével kielemzésre kerüljön a létszámhiányra vonatkozó konkrét számadatok.

A sztrájk ideje alatt kieső munkabér egy része ugyan megtérítésre kerül, de amennyiben további sztrájknapok kerültek volna kijelölésre szeptember hónapban, a kiesett munkabérek túl nagy terhet róttak volna, az amúgy is rossz gazdasági körülmények között lévő kollegákra.

Kronológia: A sztrájkbizottság bejelentését követő egy héten belül 11-17ezer Ft-os béremelés kerül bevezetésre. Ami pl. a 164ezer forintos jövedelemmel rendelkezők esetében 175 ezerre emelkedik szeptember elsejétől.

Kiemelnénk azt is, hogy a KDFSZ nem felejtkezett el azokról a kollégákról sem a akik nem kaptak béremelést, hiszen javaslatunk ( „ a 2016-os bérekhez képest 25%-os emelést hajt végre, ezzel is megbecsülve dolgozóit” ) szerint nem diszkrimináltunk senkit.

A dolgozói létszám esetében fontos, hogy nem óraszámban gondolkozunk hanem munkaszerződéssel foglalkoztatott teljes munkaidőben alkalmazott munkavállalók létszámát szeretnénk megemeltetni, nem időszakos jelleggel ha nem folyamatosan.

2017.09.13.-án konferencia beszélgetést folytattunk a Közép- Európai igazgatóval akit tájékoztattunk a magyar helyzetről.

Nyitott volt a problémák megoldására, várjuk a konkrét javaslataikat szeptember 25.-ére.

EGYSÉGBEN AZ ERŐ!

Tisztelettel és nagyrabecsüléssel:

KDFSZ sztrájkbizottsága