8,5 milliós kártérítés krónikus ínhüvelygyulladás miatt

Három év megeröltető munka és maradandó károsodás. A 41 éves G. Ágota egy népszerű kereskedelmi bolthálózat pékség részlegén dolgozott, de a ráeröltetett kemény feladatok miatt kezeiben lekoptak a porcok, többször is műtötték krónikus ínhüvelygyulladás miatt. Számos gyógykezelést kapott, de még így is családtagjai segítségére szorul. Betegsége nem csak testileg, lelkileg is megviselte.

Ágotára novemberben még egy műtét vár és bár munkáltatója nem különösen foglalkozott a betegségével, ő nem hagyta annyiban a dolgot. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetéhez (KDFSZ) és ügyvédhez fordult. 8,5 millió forintost kártérítést kapott.

Menjünk vissza az időben valamivel több, mint másfél évet. Mi volt pontosan a feladata, hogy nézett ki a munkája?

A feladatom a fagyasztott pékáruk sütése volt, a rendkívüli forgalom miatt három nagy sütő ment folyamatosan és mivel általában délutános voltam, a teljes takarítás és a másnapi áru előkészítését is nekem kellett megcsinálnom. De ezek mellett az érkező áru fagyasztóba való bepakolását, valamint a beszállítói pékáruk utántöltését, rendben tartását is én csináltam. Nagyon ritkán osztottak más munkaterületre, mert a pékség “pörgős” és abban a nagyforgalmú budai boltban, ahol én dolgoztam kevesen bírták az iramot..

Ekkor kezdett el fájni a keze is?

Igen, 2017 februárjában kezdődtek a panaszaim a jobbkéz hüvelykujj tövénél feldagadt a kezem és fájdalmassá vált. Gyakorlatilag nyugalmi helyzetben is.

Sebészet, reumatológia,ortopédia,kézsebészet, konzervatív kezelések sora következett. Tapaszok, krémek, fizikoterápia,ujjas kézrögzítő, pihentetés,jegelés és még sorolahatnám. Majd a bal kezemen ugyanilyen tünetek jelentek meg.. Júniusig dolgoztam,de már csak a pénztárban. Bár, azt azért hozzátenném, hogy ott pedig időre kellett kasszázni, gyorsnak kellett lenni, figyelték is, szóval az is elég megterhelő volt.

Júniusban készült a röntgen felvétel a János Kórházban. A diagnózis: CMC arthrózis mindkét kézen..

Ez mit jelent pontosan?

Azt, hogy a hüvelykujjak nyeregízületében a porcok teljesen lekoptak mindkét kezemen, és mindkét kézen kialakult krónikus ínhüvelygyulladás is.

Milyen kezelést javasoltak az orvosok?

Operációt. Nem is egyet. Először 2017 júliusában majd szeptemberében is megoperáltak, két ínhüvely műtétem is volt, majd 2018. márciusában egy úgynevezett ingombóc-plasztikát végzett az orvosom.  – saját alkarja ínszalagjából pótlás készült a nyeregízületi-résbe,a porc helyére (a szerk) -. És még nincs vége. November elején ugyanezzel a műtéti technikával megoperálja majd a bal kezemet is.

Mikor derült ki, hogy munkahelyi ártalomról van szó?

Egy-két hónappal a megbetegedésem után én már biztos voltam abban, hogy a panaszaim a munkám miatt alakultak ki. Ebben pedig az orvosok is megerősítettek. Akkoriban kerestem fel először a KDFSZ-t, akikhez azonnal be is léptem. Ők javasolták,hogy hivatalos formában kérjem ennek kivizsgálását, melyhez minden jogi segítséget megadnak.

Ez nem szokott rövid időn belül lezajlani… Milyen lépéseket tett?

Először felkerestem az üzemorvost a munkáltatónál aki beküldött másodfokú orvosi vizsgálatra az Országos Közegészségügyi Intézet Foglalkozásegészségügyi Szakellátószakorvosához. Kivizsgálást követően bejelentették mindezt a Munkavédelmiés Munkaügyi Főosztályának.

A hatósági vizsgálat többlépcsős folyamat, de végül 2018 májusában hivatalosan elismerte a hatóság állapotomat foglalkozási megbetegedésként.

Nyilván a munkáltatónak is jelezte a problémát…

 Igen, még tavaly. Az akkori főnököm – aki már egy éve más boltban dolgozik – nem igazán foglalkozott a dologgal. Tulajdonképpen senki nem érdeklődőtt munkáltatói oldalról.

Májusban tehát hivatalossá vált, hogy betegsége foglalkozásából származik, erről onnantól kezdve papírja is volt. Ezzel már el lehetett indítani egy kártérítési eljárást?  

A betegség megállapítását követően azonnal egyeztettem Bubenkó Csaba elnök úrral, illetve személyesen is Dr. Ikanov Gábor ügyvéddel. Mindenki azzal rémíszgetett, hogy nagyon sokáig fog tartani, meg úgysincs esélyem. De én bíztam magamban és a szakszervezetben. Végül is a munkáltató ügyvédjének és a szakszervezet ügyvédjének sikerült pár hónapon belül megállapodni. Az ügyvédem végül is 8.5 millió Ft kártérítési összeget harcolt ki részemre.

Magyarországon jellemző, hogy ilyen esetekben, hiába sejti vagy tudja a munkavállalló, hogy munkahelyi ártalom, vagy munkahelyi baleset érte nem jelzi sem a szakszervezet, sem ügyvéd felé és megelégszik azzal az összeggel, amit a munkáltató felkínál. Ha egyáltalán felkínál bármit is…  Mit tanácsolna azoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek?

Igen, sajnos valószínű nem vagyok egyedül a problémmal.Biztos vagyok abban hogy állapotom azért alakult ki mert több ember munkáját kellett elvégeznem. A cégnél egyáltalán nem figyeltek oda a fizikai túlterhelésre, alacsony létszámmal várták el a teljesítményt. Nem működött a dolgozók forgatása, hogy ne alakuljon ki egyoldalú megterhelés. Főleg a közvetlen felettes munkaszervezésének hiányosságában látom az okot. Persze azóta lehet hogy voltak változtatások, én arról a 2014-2017-es időszakról beszélek amikor ott dolgoztam..

Nekem azelőtt semmilyen mozgásszervi problémám nem volt, teljesen egészséges voltam.Azt tanácsolom, ne hagyják magukat a munkavállalók, merjenek élni a jogaikkal. Ha hasonló egészségügyi problémákkal szembesülnek, bátran lépjenek fel, saját érdekükben.