Több napos Tesco-sztrájk is jöhet

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta: határozott álláspont a sztrájk meghirdetése, mert a jelenlegi álláspont szerint a sztrájkkövetelésekből nem valósul meg semmi.

Hozzátette, hogy a cél, hogy megszülessen egy normális megállapodás, ám az álláspontok jelenleg nagyon távol vannak. A béremelés kérdése a munkáltató részéről lezártnak tekinthető, és a létszám kérdésében is határozott álláspontot képvisel, mert szerinte a jelenlegi létszám az optimális – fűzte hozzá.

Mint mondta, már a sztrájkhangulat előtt tájékoztatták Lázár Jánost a problémákról.

Úgy vélte, már hamarabb kellett volna foglalkozni a kérdésekkel, hiszen az első számú foglalkoztató vállalatnál most egy kaotikus állapot kezd kialakulni, ezt pedig látják a vásárlók is, hiszen kevés a létszám és nincs megfelelő kiszolgálás. Ám a reprezentatív szakszervezetek elkerülték a kérdések megvitatását.

Fennakadások várhatók

Lehetséges, hogy határozatlan idejű, több napos sztrájk jöhet – fűzte hozzá Bubenkó Csaba.

Egyes áruházak ennek következtében működésképtelenné válnak ennek következtében, vagyis be kell zárjanak, és olyanok is lesznek, ahol olyan fennakadás várható, hogy a vásárlók fogják megérezni a következményeket – magyarázta az elnök.

Úgy fogalmazott: a munkáltató fárasztásos módszerrel próbálta elérni, hogy vagy szülessen olyan megállapodás, melyben elfogadják az általuk meghatározott tényeket, vagy a kijelölt időpont (szeptember 11.) előtt aláírnak egy olyan megállapodást, hogy nem hirdetnek addig sztrájkot. Ám ezt mindkét sztrájkbizottság elutasította, ugyanakkor fenntartotta a lehetőséget, hogy bármikor hajlandóak érdemi javaslatokkal kapcsolatban további tárgyalásokat folytatni – magyarázta az elnök.

Arról is beszélt, hogy évek óta – közel egy évtizede – nem történtek „normális” béremelések és soha nem vizsgálták annak az átalakítási folyamatnak a részét, hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban. Az emberi tényező ugyanis mindig kimaradt a rendszerből és nem vizsgálták, milyen hatással van ott dolgozó emberekre. A munkateher ugyanis folyamatosan nőtt  – fűzte hozzá.