Tesco-sztrájk: úgy választottak időpontot, hogy duplán fájjon

Már mindenkinél ott volt a fizetés, nyugdíj, a cég pedig épp családi és sportnapot tartott Balatonbogláron. A cég 1-1,5 milliárd forintot is bukhatott két nap alatt.

Meglehetősen nagy felfordulás volt múlt pénteken és szombaton a Tesco áruházaknál, a pénteken délután 3-kor kihirdetett, és rá egy órára elkezdett sztrájk alatt volt olyan pillanat, hogy a kiskereskedelmi lánc egységei közül minden hetedik-nyolcadik zárva tartott (szombat este a 206 boltból 27 tett lakatot az ajtajára), de sok másikban is akadozott a vásárlás a munkát beszüntető alkalmazottak miatt. A szakszervezetek tájékoztatása szerint a sztrájk támogatottsága a dolgozók között 80 százalékos volt. Abban, hogy a sztrájk a bér- és létszámemelést követelő szakszervezetek szempontjából ennyire sikeres volt, nagy szerepe volt az időzítésnek, kétszeresen is.

Olyan időpontra hirdették ugyanis meg a munkabeszüntetést, amikor a cég sokkal nehezebben tudott reagálni rá, nem tudta pótolni a munkát letevő alkalmazottakat. Pont azon a két napon tartotta ugyanis a cég Balatonbogláron a hagyományosan szeptember elején rendezett országos családi és sportnapot, ahol a dolgozók és családtagjaik vehettek részt.

Azt hallottuk, hogy a Tesco több mint 16 ezer alkalmazottjából 4 ezren regisztráltak a sportnapra – vagyis kapásból a dolgozók negyede eleve kiesett.

Természetesen tisztában voltak a szakszervezeti vezetők azzal, hogy a meghirdetett sztrájk ugyanazokra a napokra esik, mint a családi és sportnap. Volt is vita a sztrájkelőkészületekkel foglalkozó tanácskozásokon arról, hogy eltolják-e egy héttel a munkabeszüntetést, mégis a szeptember 8-9-i két napot jelölték ki végül – ismerte el a 24.hu érdeklődésére Karsai Zoltán, az egyik szakszervezet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete sztrájkbizottságának elnöke. Ő maga is inkább a sztrájk elhalasztása mellett volt eredetileg, de végül, mivel egységes döntést kellett hozni, elfogadta a dátumot.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt is elárulta, milyen erősebb indok volt, hogy arra a napra tegyék a munkabeszüntetést. Azt mondta, a Tesco-dolgozók türelme egyre inkább fogyott, a szakszervezeti vezetőket is arra szorította a tagság, hogy hatásosabb eszközt vessenek be a céggel való egyezkedésben, mint az addigi, asztalok melletti megbeszélések vagy az e-mailes kapcsolattartás. Amikor felvetődött, hogy várják meg a sztrájkkal a magyarországi Tesco vezetésével már lebeszélt szeptember 11-i nap történéseit, az a jelzés érkezett a dolgozók jó részétől, hogy nincs mire várni, előbb kell lépni – idézte fel Bubenkó.

Ezért kellett olyan időpontot választani, ami fáj a Tesconak: erre tökéletesen alkalmas volt szeptember 8. és 9., péntek-szombat, mert a hónap eleji fizetés már megérkezett az emberek többségéhez, ahogyan a nyugdíjak is, sokan ekkor tudják le a havi nagybevásárlást, ráadásul az iskolakezdés miatt is volt mit még beszerezni.

Bubenkó szerint ez volt a fő szempont. Beszéltek arról is a szakszervezeti vezetők, hogy esetleg pár nappal korábbra szervezik a sztrájkot, de tartottak attól, hogy a cég vezetése emiatt nagyobb létszámban rendeli be a dolgozókat épp a szeptember 8-9-10-i hétvégére, meggátolva, hogy a családi és sportnapon részt vegyenek olyanok, akik ott szerettek volna lenni. Amikor 8-án délután 3 órakor a szakszervezetek bejelentették, hogy rá egy órára megkezdődik a sztrájk, akkor viszont a dolgozói buszok zöme már elindult Balatonboglárra a családi és sportnapra, sokan pedig már ott is voltak.

forrás: 24.hu