Megállapodtak a szakszervezetek a Tescoval a 2018. évi bérekről

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete 200.000 Ft javaslatához képest az áruházláncnál 2018 januárjától 197 ezer forintra emeli az áruházláncban a legalacsonyabb béreket. A béremelés összesen 14 100 kollégát érint, a bérek pedig átlagosan 10 százalékkal emelkednek a vállalatnál.

A KDFSZ az elmúlt években kitartóan küzdött a bérek emeléséért. Ennek köszönhetően a legnagyobb munkavállalói csoport 2018-ban is a szakmunkás bérminimum (180.500Ft) feletti összeget (197.000Ft) fogja megkapni a vállalattól, melyet kiegészít a cafetéria, dolgozói kedvezmény, és adott esetben a műszakpótlékok. A vállalat dolgozóinak 70 %-a egy dinamikus bérfejlődésen ment keresztül, hiszen ez a csoport 2016 decemberében 143 000 forintos alapbérrel rendelkezet, ami 2018. januártól megközelíti a 200 ezer forintot. Ez az eredmény a szakszervezetek és a dolgozók következetes kiállásának eredménye.

A béremelés érinti a raktári és a bér TB osztályon dolgozókat munkavállalókat is.

A KDFSZ és a partner szakszervezet megállapodott a munkaáltatóval abban is, hogy 2018. áprilisában ismét tárgyaló asztalhoz ülnek, és egyeztetnek a központi irodában dolgozók és az irodához tartozó munkavállalók béremeléséről és ezt az egyeztetést 2018. május 31. napjáig lezárják.

A KDFSZ az egyeztetések során fontosnak tartotta kiemelni a fejlődés lehetőségének biztosítását, ezért javasolta, hogy tanulmányi szerződés keretein belül tegye lehetővé az OKJ képzést ( pl. tb bérszámfejtő) ezzel is biztosítva a munkavállalók számára a szakmai fejlődést illetve az előrelépés lehetőségét.

Nem akkor nyered el jutalmad, ha belekezdesz valamibe, hanem akkor és csakis akkor, ha kitartasz mellette

Bubenkó Csaba elnök

Kereskedelmi Dolgozók Független