Más áruházláncok bérfejlesztésére is hatással lesz a Tesco-sztrájk eredménye

Az ágazatban régóta létező jelenségekre mutatott rá a multicég csaknem ötezer dolgozójának munkabeszüntetése.

Mindenképpen meghatározó lesz a Tesco-sztrájk eredményessége más élelmiszerláncok bérfejlesztéseire nézve – mondta lapunknak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Szólt arról is, hogy a vásárlók részéről szolidaritást tapasztalt, a Tescónál pedig zajlik a létszám-felülvizsgálat.

Ha a Tescónál fizetésemelés lesz, akkor más élelmiszerláncoknál is változhatnak a bérek, hiszen a munkavállalók oda mennek, ahol több pénzért dolgozhatnak. Ha viszont nem sikerül októberben eredményt elérni, más láncok nem valószínű, hogy átcsábítanák a Tesco dolgozóit – mondta lapunk kérdésére Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. A kérdés aktualitása, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy forrásaik szerint több bolthálózatnál is azt tervezik, hogy öt-tízezer forinttal emelnek. A legforróbb a helyzet az Auchannál, és a Sparnak is „lépni kellene”.

Bubenkó Csaba annyit erősített meg, hogy az Auchannál valóban lesznek bértárgyalások, és emlékeztetett arra is, hogy a KASZ a Sparral folytatott tárgyalásokat akkor, az év elején pozitívan értékelte. Egyúttal kiemelte, a létszámhiány évek óta létező gond az ágazatban.

A Magyar Hírlap kérdésére elmondta azt is, hogy a Tescónál most is zajlik az a vizsgálat, amelyet az áruházlánc kezdeményezett az egységeiben, hogy megállapítsa, szerintük is kevesebben dolgoznak-e náluk a szükségesnél. A KDFSZ egyébként egyeztet az áruházvezetőkkel arról, hol mennyien dolgoznak, és hány emberre lenne ténylegesen szükség.

Bubenkó Csaba úgy tapasztalta, szolidárisak a vásárlók, ők is érzik a létszámhiányt. Hosszú sorokban állnak a pénztáraknál, ha keresnek egy terméket, nincs kitől informálódjanak, és ugyancsak a létszámhiány az oka annak is, hogy sok helyen nincs kint az ár, vagy éppen tévesen tüntetik fel azt.

A bérekre vonatkozó követelésükről azt mondta, azért van szükség magasabb bérekre, mert nem jönnek elegen dolgozni, ha viszont jobban megfizetik az embereket, képzettebb, rátermettebb munkavállalók (is) jelentkeznek. A béremelés mértékében is kitartanak, a tavalyi bérmegállapodáshoz viszonyított huszonöt százalékos többletet szeretnének. Emlékeztetett, novemberben már a jövő évi bértárgyalások kezdődnek, a sztrájk nélkül pedig aligha lenne, lett volna esélyük nagyobb emelést elérni.

A munkabeszüntetés támogatottságát pedig szerinte jól mutatja, hogy a több mint kétszáz áruházból százötvenhetet a nyitvatartási idő hivatalos vége előtt be kellett zárni,és a sztrájk szombatján pedig csak a vásárlók türelme miatt nem voltak komolyabb fennakadások. Több olyan áruház is volt, ahol csak három-négy ember dolgozott.

forrás:magyarhirlap.hu