Kétszázezres kereseti igény

Nemcsak a dolgozói létszám­hiány jelent súlyos problémát a kereskedelemben, hanem minimum bruttó kétszázezer forintos fizetésekre is szükség lenne a szektorban – mondta lapunknak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Szerintük a jelenlegi helyzet tarthatatlan, ezért kezdeményeztek konzultációt a kormánnyal.

Az, hogy a szakszervezetek és a kereskedelmi dolgozók egyaránt nyilvánosság elé álltak, és megfogalmazták kívánságaikat, jól jelzi a probléma súlyát – mondta lapunknak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A Tesco-dolgozók szombati tüntetése kapcsán arról is beszélt, már évek óta mondják, hogy munkaerőhiány van az ágazatban. Legalább annyi ember hiányzik a boltokból, mint amennyinek az elbocsátásáról keltették a híreket a vasárnapi boltzár kapcsán.

20170712_10_1

Hangsúlyozta: a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete által is aláírt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez címzett levelükben viszont konkrét követeléseket nem fogalmaztak meg a bérekről vagy a kívánatos minimum dolgozói létszámról, hanem egyeztetést kezdeményeznek.

A KDFSZ elnöke megerősítette, hogy a munkaerőhiány és az alacsony bérek a többi visegrádi ország nagyáruházaiban is tetten érhetők. Ezzel szemben a brit Tesco-dolgozók egy évre előre pontosan tudják a beosztásukat, a tervezhetőség azt is jelzi, hogy az ottani áruházakban megfelelő létszámú munkaerő áll rendelkezésre. Sőt az angliai 9,2 fontos, azaz 3200 forintnak megfelelő minimál órabér sem vethető össze a hazaival. Ez utóbbi szám azért fontos, mert a demonstrálók egyike például arról számolt be, hogy évek óta dolgozik a Tesco vevőszolgálatán, mégis csak ötszáz forintra jön ki az órabére.

Bár a levélben nem szerepel a vasárnapi boltzár, a szakszervezeti elnök rámutatott, hogy a statisztikák azt igazolják: a lépés nem okozott károkat a kereskedelmi szektorban, amúgy sem a hét utolsó napja számított a legerősebb forgalmúnak.

forrás: magyarhirlap.hu