Juttatás helyett bért kér a dolgozó

Elhatárolódik több érdekképviselet is a kafetéria-rendszer megmentését célzó törekvésektől. A Magyar Időknek nyilatkozó vezetők élesen bírálták az országos szakszervezeti konföderációkat, amiért szerintük azok nem a munkavállalók érdekeit képviselik. Szerintük a kormány helyett a munkaadók felelőssége, hogy ne érje veszteség a dolgozókat. A juttatási rendszer megmentése érdekében kedden tartott demonstráción viszont csak a kormányt bírálták a felszólalók, csekély érdeklődés mellett.

Nem egységes a szakszervezetek álláspontja a kafetéria-rendszer átalakításával kapcsolatban, sok ágazati, helyi érdekképviselet élesen bírálja az annak megmaradását célzó konföderációs törekvéseket. A kormány nyitott az egyeztetésre, ám álláspontjuk szerint a dolgozók munkájának elismerését bérben és nem utalványokban kell kifejezni, ráadásul a jelenlegi gazdasági és munkaerőpiaci helyzet lehetővé is teszi a magasabb kereseteket.

MUNKÁÉRT PÉNZT SZERETNÉNEK

– Eltévesztették a házszámot azok a szakszervezetek, amelyek a béren kívüli juttatások után a munkaadóknak járó adókedvezmény eltörlése ellen tiltakoznak. A dolgozók visszajelzése egyértelmű, ők szeretnék eldönteni, mire költik a munkájuk után járó pénzt, ráadásul a kormány hatalmas összeget hagyott a munkaadók zsebében a korábbi járulékcsökkentéssel, amelyből sok munkavállaló egyáltalán nem részesült, habár ez volt az intézkedés célja – fogalmazott a Magyar Időknek Vámos Csaba.
A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a szakszervezeti konföderációk a munkáltatók érdekeit védik. Kiemelte, egyértelműen kivehető az a baloldali suttogó propaganda, hangulatkeltés, amelynek hátterében politikai célok húzódnak meg. Vámos Csaba szerint emögött azok az ellenzéki politikusok állnak, akik a kormányzásuk alatti intézkedéseikkel pont a dolgozókat károsították meg.

Vámos Csaba szerint sürgősen meg kellene vizsgálni, a vállalkozások milyen extraprofitot értek el az elmúlt években, és ebből kellene utalványok helyett tisztességes bért adni a magyar munkavállalóknak. Az elnök határozottan elítéli a konföderációk kafetériával kapcsolatos megmozdulását. Hozzátette: a szakszervezetek feladata a dolgozók érdekképviselete, beleértve a fizetések rendezését is, ám az országos szakszervezetek nem ezt teszik, helyette a múltat idéző módszerekkel lépnek fel olyan kérdésekben, amelyeknek ráadásul nincs is társadalmi támogatottságuk.

HOL A MUNKÁLTATÓ FELELŐSSÉGE?

A közel 4,5 millió foglalkoztatott töredéke, nagyjából ezer fő vett részt tegnap azon a Liga Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség fővédnöksége mellett, több ágazati képviselet által szervezett tüntetésen, amelyen a kafetéria-rendszer átalakítása miatt élesen bírálták a kormányt. A jelen lévő szakszervezetek felszólalói az öngondoskodási, lakhatási és szociális célú elemek megtartását követelték, véleményük szerint a munkaadói kedvezmények megvonása nettó bércsökkenést okoz.
A képviseletek tisztségviselői amiatt is bírálták a kormányt, hogy nem egyeztetett az átalakításról a nyáron benyújtott adócsomag elfogadása előtt. Követeléseikről petíciót kívántak átadni Matolcsy György jegybankelnöknek, aki azt nem vette át.
Az érdekvédők ugyanakkor a munkaadók nettó bérekre gyakorolt felelősségét nem firtatták, sőt, az egyik ágazati óriáscégnél működő szakszervezet szerint nettó jövedelemveszteség esetén nem a munkáltatót terheli a felelősség.

ÚJ ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS JÖN

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem vett részt a tegnapi demonstráción. Palkovics Imre, a konföderáció elnöke kérdésünkre kifejtette, nyíltan már vállalhatatlan volt az érdekképviselet számára a megmozdulás, mivel a szervezők egy része a munkáltatók érdekvédelmét is vállalta, ami elfogadhatatlan. A Munkástanácsok elsődleges szempontja, hogy a dolgozókat ne érje nettó jövedelemveszteség. Ugyanakkor a versenyszférában ez a befektetők felelőssége.
Palkovics hangsúlyozta, eljárt az idő afelett a megközelítés felett, hogy az államtól várjuk a megoldást, a vállalati szféra szereplőinél kell fellépnünk a munkavállalók érdekében, többek közt az extraprofithoz képest még mindig alacsony bérráfordítás miatt. Az öngondoskodást, az egyéb társadalompolitikai célokat más úton is támogatja az állam, míg a munkavállalók utalványok helyett magasabb béreket szeretnének.

KEMÉNY ÁLLÁSPONT

Élesen bírálta a kafetéria-rendszer fenntartásáért tüntető konföderációkat, és elhatárolódott a megmozdulástól Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a Magyar Időknek azt hangsúlyozta, a munkavállalók utalványok, egyéb juttatások helyett munkabért szeretnének, és ezt figyelembe kellene venniük az érdekképviseleteknek is. A juttatások nem járulnak hozzá az egészségbiztosításhoz és a nyugdíjhoz, ráadásul a pótlékokat is az alapbér alapján állapítják meg.
A szakszervezeti vezető példaként említette, a kiskereskedelmi láncok működését a kormány az elmúlt években szigorúan szabályozta, ennek ellenére is több tízmilliárd forintos profitra tesznek szert, így elfogadhatatlan, hogy a juttatásokat adott esetben elvegye a munkaadó. Bubenkó kiemelte: a konföderációknak a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emeléséért kell küzdeniük, s nem a munkáltatók profitját kellene védeniük. A jelentős minimálbér-emelések teremtenek ugyanis jobb tárgyalási alapot a helyi, ágazati bértárgyalásokon is.

CSEKÉLY ÉRDEKLŐDÉS

– Teljes mértékben elhatárolódik a KDFSZ a tegnapi tüntetéstől, mivel a demonstráció iskolapéldája annak, hogyan kell aláásni a szakszervezetek megítélését. A megmozdulás világosan mutatja, hogy milyen csekély a munkavállalók érdeklődése a kafetéria-rendszer átalakításával kapcsolatban, éppen ezért az már a megszervezésekor kudarcra volt ítélve – hangsúlyozta Bubenkó Csaba.