Elkerülhetetlen a Tesco-sztrájk

Szeptember harmadik vagy negyedik hétvégéjén sor kerülhet a totális Tesco-sztrájkra az országban, miután a szerdai sztrájktárgyaláson, a hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben, egyetlen kérdésben sem közeledtek az álláspontok – tudta meg lapunk.

A Magyar Idők birtokába került az a dokumentum, amely a multilánc hivatalos válaszait tartalmazza a dolgozók követeléseire. Eszerint az idén egyáltalán nem szándékozik bért vagy létszámot emelni a legnagyobb ágazati foglalkoztató, inkább időhúzással próbál kihátrálni a kényes helyzetből. A Munkástanácsok szerint a kiskereskedelmet átrajzolhatja a vita kimenetele.

11_tesco_cz-2-780x520

Noha szeptember 11-én még tárgyalóasztalhoz ülnek a céggel, mára kijelölték az országos munkabeszüntetés első lehetséges időpontját a Tescónál működő sztrájkbizottságok.

A multilánc magyarországi képviselőivel tartott hosszas szerdai egyeztetés alapján lényegében eldőlt: a szeptemberre belengetett határozatlan idejű törvényes munkabeszüntetés nélkül várhatóan nem változnak a kritikus állapotok a legnagyobb ágazati foglalkoztatónál. Az eddig fennálló törvényes sztrájkkészültség mára átváltott aktív felkészülésbe – értesült lapunk.

A birtokunkba került hivatalos feljegyzés szerint a Tesco Magyarország egyáltalán nem tervez további lépéseket ebben az évben a dolgozók által sérelmezett kérdésekben.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete által közösen megfogalmazott hétpontos sztrájkkövetelésekre a vállalat írásban adott válaszai szerint például az elkövetkező hónapokban egyetlen fillérrel sem tervezik tovább emelni az ágazati átlagtól elmaradó tescós bért.

A munkáltató közölte: véglegesnek tekintik az idén végrehajtott, dolgozónként átlagosan nettó 20 ezer forintnyi éves emelést. A cég képviselői azt javasolták az érdekképviselőknek: novemberben kerüljön ismét napirendre a kérdés, amikor a jövő évi bérekről lehet tárgyalni.

A másik kiemelt követelés – a cég központja engedélyezzen 15 százalékos létszámemelést a várhatóan rendkívüli eladási forgalmat produkáló karácsonyi bevásárlási szezon előtt, mivel országos problémává vált a munkaerőhiány a boltokban – ugyancsak elhasalni látszik a Tesco válasza alapján.

Írásban kifejtik, hogy számukra eleve nem is értelmezhető ez a követelés, mivel tavalyhoz képest mostanra számos racio-nalizáló lépésnek köszönhetően csökkenő létszám mellett nőtt a cég hatékonysága. Ezért nem látják szükségét az általános munkaerő-bővítésnek, annak ellenére sem, hogy az elmúlt évben drasztikusan megnőtt az egy dolgozóra jutó bevétel a cégnél – a négyezer fővel lecsökkent állomány további fizikai terhelésével.

Erre azt javasolta a Tesco, hogy a szakszervezetekkel közös munkacsoport felállítása után első körben azt határozzák meg, milyen módszertan szerint vizsgálják majd a létszámhiány problémáját az egyes üzletekben és munkakörökben.

A Tesco dolgozói további kéréseikben is elutasító válaszokat kaptak. Így például a magasabb beosztásban lévő alkalmazottak, vezetők összecsúszott béreit, továbbá azok fizetéseit sem kívánja rendezni a vállalat, akik az idén kimaradtak a kötelező emelésekből, álláspontjuk szerint ugyanis a „jelenlegi bérmátrixban a munkaköri szintek közötti, a szakszervezetek által igényelt bérkülönbség megvalósul”.

Elutasítja a sztrájkra készülők azon igényét is a multicég, hogy a bérkülönbségek csökkentése érdekében változtasson az úgynevezett területalapú bérkiegészítő juttatások elvein, ezenkívül a boltvezetők irányába is hajthatatlannak tűnik a mamutméretű foglalkoztató. A sztrájkbizottság kérése szerint ugyanis a jövőben meg kell szűnjön az a rendszer, hogy a jellemzően agyonhajszolt boltvezetőket kötetlen munkaidőben foglalkoztatják a Tesco áruházakban, ami azzal jár, hogy számukra az állandó túlórázás ellenére nem jár túlórapénz és semmilyen műszakpótlék. A Tesco ezt a követelést is elutasította.

Egyetlen engedményre hajlik a munkáltató a tárgyalások jelenlegi állása szerint. Nevezetesen: azok a dolgozók, akik régóta állnak a Tesco alkalmazásában, a korábbi tíz év helyett már öt év után kapjanak tízezer forint extra kafetéria-juttatást, a cég iránti hűségért cserébe.

A szakszervezeteken kívül tegnap a Tesco is közleményt adott ki a sztrájktárgyalások állásáról. Ebben azt írják, a szerdai egyeztetésen arra törekedtek, hogy olyan, a munkatársak érdekeit szem előtt tartó megoldás szülessen, amely nem veszélyezteti a hosszú távon fenntartható működést. A vállalat – közlésük szerint – a múlt héten benyújtott új sztrájkkövetelések mindegyike esetében olyan javaslatot tett, ami rövid és hosszú távon is megoldást jelenthet.

A Tesco szerint konstruktív tárgyalások folytak, számos ponton közeledtek az álláspontok, de vannak olyan területek, amelyek további egyeztetést igényelnek. Éppen ezért újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, miközben több témában is rendszeres találkozókat és közös munkacsoportok felállítását kezdeményezték.

– Nagyon súlyos a helyzet, ezért a szeptember 11-i tárgyaláson szakmai megfigyelőként és teljes támogatóként is részt veszek a Munkástanácsok képviseletében; mindkét szakszervezet tagjain túl valamennyi Tesco-alkalmazott érdekében képviseljük közösen a követeléseket. A lehető legszélesebb körű összefogásra törekszünk – közölte a Magyar Időkkel Palkovics Imre.

Az országos szakszervezeti konföderáció vezetője szerint precedensértékű, ami a legnagyobb piaci szereplőnél zajlik. Noha alapvetően békés megállapodásra törekednek, most nem szabad engedniük a szakszervezeteknek az elvárásokból. Szerinte ugyanis megérett az idő egy messzebbre mutató érdekképviseleti összefogásra, amely meghatározza az egész kiskereskedelem jövőbeni sorsát és lehetőségeit, emellett szakszervezeti szempontból is vízválasztó lehet. Ráadásul a nyilvános eredménykimutatások szerint és a kiskereskedelem rohamos növekedésének köszönhetően a cégnek bőven van alapja arra, hogy teljesítse a tescósok követeléseit, erre mégsem hajlik a kormány stratégiai partnereként számontartott brit cég.

– Elvárható a tisztességes piaci működés minden szereplőtől. Ha a Tesco valamennyi követeléstől elzárkózik, az két dolgot jelenthet: valóban olyan állapotban van a multilánc, ami megfelel a városi legendának, vagyis erőteljesen leszálló ágra kerültek, vagy nem akarnak a megtermelt profiton csökkenteni, tartanák az eddig megszokott szintet, amiért bevállalják ezt a konfliktust. Ha valóban leszálló ágban van a magyarországi Tesco, akkor egy ilyen ügy, főként, ha sztrájkba fullad, újabb koporsószög a számukra – jelentette ki a konföderáció vezetője.