Cáfol a Tesco, a szakszervezet örül

A Tesco áruházainak 10 százaléka zárt be a péntek délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt. A bezárt boltokkal együtt összesen az áruházak 25 százalékában tapasztalható valamilyen fennakadás – közölte az áruházlánc. Közben a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke példátlanul sikeresnek nevezte a sztrájkot.

A Tesco áruházainak 10 százaléka zárt be a péntek délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt. A bezárt boltokkal együtt összesen az áruházak 25 százalékában tapasztalható valamilyen fennakadás – közölte az élelmiszerlánc. Ugyanakkor a Tesco határozottan cáfolta a Magyar Idők azon értesülését miszerint “várhatóan központi utasítás szerint hamarosan bezárják az összes Tesco áruházat az országban”.

Mely boltok zártak be?

A közlemény szerint bezárt a bicskei, a kazincbarcikai, az ózdi, a paksi, a hatvani, a tapolcai és a miskolci hipermarket, Budapesten négy, Győrben kilenc, Debrecenben egy kisboltot csuktak be a munkabeszüntetés miatt.

HELY BOLT TÍPUSA
Bp. Bartók kisbolt
Bp. Hubay kisbolt
Bp. Rákosi kisbolt
Győr Bartók kisbolt
Győr Hédervéri kisbolt
Győr Hermann kisbolt
Győr Hunyadi kisbolt
Győr Ipar kisbolt
Győr Köztelek kisbolt
Győr Lajta kisbolt
Győr Mécs kisbolt
Győr Szigethy kisbolt
Debrecen Józsa kisbolt
Bp. Andor kisbolt
Bicske hipermarket
Kazincbarcika hipermarket
Ózd hipermarket
Paks hipermarket
Hatvan hipermarket
Tapolca hipermarket
Miskolc hipermarket

Örülnek a szakszervezetek

A budapesti Fogarasi úti Tesco áruház előtt tartott sajtótájékoztatón Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke példátlanul sikeresnek nevezte a sztrájkot a Tescónál – tudósított az MTI. A két kereskedelmi szakszervezeten kívüli dolgozók is szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz – mondta.

A szövetség hatfős jogász bizottságot küld segítségül arra az esetre, ha valakit a sztrájk miatt esetleg elbocsátanának vagy retorzió érné. Akinek ilyen problémája lenne, az a munkástanácsok központi e-mailcímén jelezze, hogy hol történt, és segítenek neki – fejtette ki.

Diákokat hívtak be

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke szerint sok helyen látták, hogy diákokat vagy ismeretlen helyről érkezett munkavállalókat állítottak be a sztrájkolók helyére, de úgy értesült, hogy az ő munkaidejük is le fog járni a nyitva tartási idő vége előtt, így ezt követően valószínűleg ezzel a megoldással sem tudják fenntartani az áruházak működését azokon a helyeken, ahol még nyitva kellene tartani – írta az MTI.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken délután közölte, hogy a munkabeszüntetést tartanak a Tescónál. A sztrájk pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig tart.

Magyarországon a Tesco a legnagyobb kiskereskedelmi cég. A Trade magazin felmérése szerint tavalyi teljesítménye alapján a Tesco Global Áruházak Zrt. áll az FMCG (fast-moving consumer goods), a gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacának toplistája élén, közel 790 milliárd forintos becsült bruttó forgalommal.