Botrány Egerben, sírva dolgoztak a diákok

A közlemény szerint megvizsgálják, hogy szándékos, szervezett formában történő félelemkeltés zajlik-e az áruházlánc egységeiben. Mint írják, a média különféle felületein megjelent olyan állítás, miszerint Egerben az áruházvezető munkára kényszerítette a diákokat, akik emiatt sírva dolgoznak.

A valóság a Tesco szerint ezzel szemben az, hogy nem az áruház vezetője, hanem a sztrájkoló munkatársak helyezték őket nyomás alá. Ezt az érintett diákok maguk mondták el Hevesi Nórának, az áruházlánc kommunikációs vezetőjének, úgy, hogy az áruházvezető nem vett részt a beszélgetésben, nem volt jelen. Hevesi Nóra a vállalat nevében elnézést kért a diákoktól, és megköszönte munkájukat – áll a Tesco közleményében. A kommunikációs vezető elfogadhatatlannak tartja a fenyegető viselkedést és felszólította a szakszervezeteket, hogy felelős viselkedéssel tartsák kordában az indulatokat.

A Magyar Idők utánajárt a történteknek. Beszéltünk a szakszervezettel, illetve több egri dolgozóval. Egyikük – aki a neve elhallgatását kérte és az ominózus áruházban alkalmazzák, elmondta: – Tegnap óta sztrájkolunk, pénteken a munkavállalók egy emberként álltak fel, akikhez az üzletben foglalkoztatott diákmunkások is csatlakoztak, szolidaritásból beleálltak volna a tiltakozásba. Azonban, amikor a diákok távozni készültek, megállította őket az áruház vezetője, aki azt mondta: megtehetik, hogy sztrájkra lépnek a dolgozókkal együtt, azonban ha ez megtörténik, arra számíthatnak, hogy nem, hogy az egri Tescoban, hanem többé sehol nem kapnak megbízást diákmunkásként. Erről hangfelvétel készült, és több szem- és fültanú van az esetre. Arra is vannak tanúk, illetve az áruház belső kamerás felvételein is látható, hogy édességcsomaggal vesztegették meg az egyik diáklányt.

Nem igaz, hogy a sztrájkoló dolgozók gyakoroltak nyomást a diákokra! Többen is tanúsíthatjuk, és jelezni is fogjuk a Munkástanácsok jogi szakértői felé, ahogy a bizonyítékokat is átadjuk. Rágalmaz minket a munkáltató, a belső levelező rendszeren keresztül is próbálják ferdíteni a történteket a többi kolléga felé, holott éppen fordítva történt, mint ahogy állítják! Békésen sztrájkolunk, nem tudják befeketíteni a nevünket! – jelentette ki lapunknak a dolgozó, aki csak amiatt kérte, hogy nevét ne hozzuk nyilvánosságra, mert félő, hogy elmarasztalják a munkahelyén. Megjegyezte, szombat délutánra már rengeteg berendelt diákmunkás meg sem jelent az egri Tescóban, a kialakult helyzetre való tekintettel.

forrás: magyaridok.hu