A KIS BOLTOKRA HELYEZ NYOMÁST A MULTIK BÉREMELÉSE

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke szerint üdvözlendő az a folyamat, ami a nagy kereskedelmi láncoknál elindult, ugyanakkor ez új versenyhelyzetet teremt a kisebb üzletek számára.

Ha ugyanis nem tudnak lépést tartani a béremelésekkel, akkor alkalmazottaik otthagyhatják őket, végső esetben pedig be is zárhatnak. Bubenkó Csaba szerint költségcsökkentő intézkedésként olyan átmeneti megoldások is felmerülhetnek, mint az egyes napokon történő zárvatartás. A szakszervezeti elnök szerint éppen ezért álságos az a magatartás, amely korábban kritizálta például a vasárnapi zárvatartást, most viszont nem szól semmit, amikor egyes kereskedelmi egységek kényszerből választhatnak ilyen eszközöket. Bubenkó Csaba azt mondta: a kisebb kereskedelmi egységek más országokban is megkapják azt a segítséget, hogy ne szenvedjenek hátrányt egy multihoz képest.
ELŐRE MENEKÜLT AZ ÁGAZAT
Bubenkó Csaba elkerülhetetlennek tartotta a kereskedelmi alkalmazottak jelentős béremelését a nagy láncoknál, hiszen már nem lehetett mesterségesen alacsony szinten tartani a fizetéseket. Ezt azonban csak a tőkeerős vállalatok képesek meglépni, noha éppen a nem megfelelő fizetések miatt alakult ki korábban a munkaerő-hiány. A KDFSZ elnöke szerint a korábbi, munkakörönkénti bérezés ügye is elsimulni látszik, mivel a nagy kereskedelmi egységek olyan alkalmazottakat foglalkoztatnak, akik egyszerre több helyen is bevethetőek. Az elmúlt hetekben bejelentett béremelések után egyes munkakörökben a kereskedelmi alkalmazottak fizetése eléri a bruttó 720 ezer forintot is.